Cum. Mar 29th, 2024

Kurtuluş Savaşı zamanında Erzurum’da düşmana karşı mücadelesi ile bilinen Kahraman Türk Kadını Kara Fatma yaşamı ve hayatı hakkında aramalar yapılıyor. Peki, Kara Fatma’nın hayatı kısaca, Kara Fatma kimdir gerçek adı ne?
Kara Fatma Kurtuluş Savaşı’nda neler yapmıştır?

Kara Fatma kimdir? Kara Fatma Kurtuluş Savaşı’nda neler yapmıştır?

Fatma Seher Erden, bilinen adıyla Kara Fatma, Türk Kurtuluş Savaşı’nın cesur kadın kahramanlarından biridir. 1888 yılında Erzurum’da doğan Kara Fatma, I. Dünya Savaşı sonrasında ülkede başlayan işgaller karşısında önce küçük savunma çeteleri kurarak direnişe katıldı. Daha sonra düzenli orduya katılarak üç sene boyunca hizmet etti ve 300 kişilik bir müfrezeyi yönetti.

Kara Fatma’nın hayatı, özellikle İstiklal Savaşı’nda gösterdiği cesaret ve liderlikle öne çıkmıştır. Yaya ve atlı olarak silah ve cephane taşıyarak çeşitli cephelerde savaştı. İzmit’in düşman işgali altındayken oynadığı rol, onun önemli bir kahraman olarak tanınmasına katkı sağladı. I. İnönü Muharebesi, II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ve Dumlupınar Meydan Muharebesi gibi önemli savaşlarda çarpıştı.

Fatma Seher Erden, mücadele ve fedakarlıkları nedeniyle İstiklâl Madalyası’na layık görüldü. Savaştan sonra onbaşı rütbesiyle başladığı askerlik kariyerinden üsteğmen rütbesiyle emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışlayarak ülkesine hizmet etmeye devam etti.

Yaşamının son dönemlerinde maddi sıkıntılarla boğuşan Kara Fatma, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) özel bir kararıyla aylık bağlanmasını sağladı. Ancak, 2 Temmuz 1955 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti. Türkiye’nin ilk kadın askerlerinden biri olan Kara Fatma, cesareti ve vatan sevgisiyle Türk milletinin kalbinde özel bir yer edinmiştir.