İzmir'de su faturalarına yüzde 25'lik indirim

İzmir'de su faturalarına yüzde 25'lik indirim
Seçim sırasında "su fiyatlarında indirim" sözü veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yüzde 25'lik indirim önerisini ilk meclis oturumunda sundu ve Kongre'de tartışıldı. AKP'li partililerin "yetki yetersizliği" nedeniyle ret oyu verdikleri indirim kararı, TBMM'de CHP'li partililerin "kabul" oyu vermesinin ardından Meclis'te oy çokluğuyla kabul edildiği bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2. olağan toplantısını nisan ayında gerçekleştirdi. Kültürpark meclis salonunda düzenlenen oturum Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi. Başkanlık makamı tarafından gündeme getirilen su indirimi ile ilgili madde meclisin gündemine alındı.

SU İNDİRİMİ İÇİN OY ÇOKLUĞU

1 Haziran 2024'ten itibaren tüm abonelere yönelik tarifede su ile atık su tüketim ücretlerinin sıfırdan dört metreküpe yüzde 25 oranında düşürülmesi komisyonda oy çokluğuyla onaylandı. AK Parti meclis üyeleri bu öneriye komisyonlarda karşı oy verirken, kabul edilmeme nedeni ise indirimin yeterli olmaması ve yüzde 25 oranın ise yüzde 50 olması gerektiği yönündeydi.

İzmir'de su faturalarına yüzde 25'lik indirim

ERCAN TEKİN: %50 ARTIŞ YAPACAK MISINIZ?

Gündeme ilişkin ilk söz alan AK Parti meclis üyesi Ercan Tekin, şunları söyledi:

“Sizin sözünüz yüzde 25 indirim ama 0 ile 4 metreküp arasında. İzmirlilerin aylık ortalama tüketimi 11 metreküptür. Kasım ayında bir önceki mecliste ücret artış bütçesi tartışılırken yüzde 15'lik bir artışın Meclis'e sunulduğunu gördük. Aynı bütçede haziran ayı için de yüzde 50 oranında artış planlanıyor. 1 Haziran indirimine ek olarak Haziran ayında fiyatlara yüzde 50 oranında zam yapacak mısınız?”

HAKAN YILDIZ: GÖRÜŞÜMÜZÜ SÜRDÜRÜYORUZ!

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, oranın düşük olduğunu vurgulayarak, “Faizi yüzde 25 gibi düşük gördüğümüz için indirimi reddediyoruz. Yüzde 50 olmasını istiyoruz. Kesintiler 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak. Peki daha önce aldığımız yüzde 50 artış kararı uygulandığı takdirde kaşıkla verdiğimizi kaşıkla geri alacağız. Bu aşamada bizim görüşümüz azalmanın yüzde 50 olduğu yönünde. Bugün itibariyle aktif hale getirilmedi. 1 Haziran'da bir artış olursa yüzde 50 olması gerektiği görüşünü koruyoruz" diye konuştu.

CEMİL TUGAY: BU BİR BAŞLANGIÇ

Söz alan Belediye Başkanı Cemil Tugay, elektrik fiyatları ve su maliyetlerine dikkat çekerek, şunları söyledi:

İzmir'de su faturalarına yüzde 25'lik indirim

“Türkiye'de en pahalı suyu İzmir değil, Manisa kullanıyor. Manisa ile satışta rekabet edeceğimizi düşünüyorum. Artışın haziran değil temmuz ayı için yapılması planlanıyordu. Bu artışı tekrar değerlendireceğiz. Ancak önümüzdeki ayları düşünün. Bugün çalışma günümün 5. günü. Arkadaşlarımız ile yeni araştırmalar yapıyoruz. Verimliliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için çalışıyoruz. İZSU'nun en büyük gideri elektriktir. Keşke devletimiz elektrik fiyatlarında indirime gitse ve tüm ülkemiz rahat bir nefes alsa. Bu konudaki beklentilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ancak bahsettiğiniz artışı yapacağımız kesin değildir. Ancak bu oranda artması pek mümkün görünmüyor. Elbette ücretlere zam yapmamamızı istiyor. Seçim sırasında kimseye bu kadar indirim yapacağımı söylemedim. Su fiyatlarını kademeli olarak düşüreceğiz dedim. Hedefimiz İzmir'i 2 yıl içinde büyükşehirler arasında su fiyatları en uygun olan şehir haline getirmek. Bu, başlangıçta sunduğumuz ilk indirim."

HÜSNÜ BOZTEPE: BÜYÜK İŞLETMELER İÇİN KAÇAK SU KULLANIMINA YÖNELİK İHBARLAR ALDIK

AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, kayıp ve kaçak su oranına dikkat çekerek, şunları söyledi:

 “Su kaynaklarımızdaki kayıp ve kaçak su konusunu her zaman gündeme getiriyoruz. Su sektöründe kayıpların ve kaçakların önüne geçersek grubumuz açısından bu tür konulara bulaşmanın, kojenerasyonun, sisin hiçbir anlamı yok. İzmir'de kayıp ve kaçak su oranımız çok yüksek. Bir yılda bu düşüş yaşandı. Bu sızıntıların önüne geçilseydi bu şehirde su fiyatlarından asla bahsetmezdik. Su indirimi var ancak yüzde 25 faturaya yansıtılmayacak. Gelecek ay aynı miktarda suya %25 indirim alamayacaklar. Yasa dışı dediğimiz şey ise sadece su sızıntısı değil, aynı zamanda suyun yasa dışı kullanımıdır. İZSU personelimiz bu çalışmaları yürüttü. Büyük işletmelerde yasa dışı su kullanımına ilişkin çok sayıda rapor aldık. Umarım artık bu şehirde su fiyatlarını konuşmayacağız. O zaman herkes mutlu olacak"

TUGAY: EN BÜYÜK MALİYET ENERJİ MALİYETİ

Boztepe'nin açıklamasına cevap veren Başkan Tugay, “Kaçak ve kâr getirmeyen işletmelerin sayısında ciddi bir iyileşme oldu. Bunlar katı düzenlemeler... Ancak günümüzde en büyük maliyet enerji ve elektrik maliyetleridir. Şunu da belirtmek istiyorum. Hepimiz suyu ucuzlatmaya çalışacağız" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.