İzmirli annelere müjde: Ücretsiz 60 biniş hakkı verilecek

İzmirli annelere müjde: Ücretsiz 60 biniş hakkı verilecek
İzmir'in büyükşehir belediye başkanı olan Cemil Tugay'ın seçim öncesinde vaat ettiği 'Anne Dayanışma Kartı' projesi, meclis oylamasından geçti. AK Parti meclis üyelerinin karşı çıktığı bu öneri, CHP'li üyelerin olumlu oylarıyla kabul edildi. Oylama sonrası konuşan Başkan Tugay, 'İnşallah sizlerle birlikte önümüzdeki aylarda yıllarda bunları daha da arttırarak devam edeceğiz. Benim vaatlerimi insanlara iletirken söylediğim bir şey varı; Altından kalkamayacağımız yüklere sokmayalım belediyemizi aşama aşama da

İzmir'in yönetim merkezi olan Büyükşehir Belediyesi, Nisan ayının ikinci toplantısını Kültürpark içerisindeki toplantı salonunda icra etti. Toplantıya, Belediye Başkanı Cemil Tugay önderlik etti. Görüşmelerin odağında, başkanlık tarafından önerilen ve su politikaları, emeklilik şartları ve annelere yönelik destekler gibi konuların ele alındığı maddeler vardı.

Anne Dayanışma Kartı Onay Aldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği incelemeler sonucunda, 0-4 yaş aralığındaki çocuk annelerine toplumsal yaşamda daha etkin bir rol oynamalarını sağlamak amacıyla, belediyeye ait toplu taşıma araçlarında kullanılmak üzere her ay 60 kontör yüklenmiş 'Anne Dayanışma Kartı' dağıtılmasına karar verildi. Bu karar, Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan çoğunlukla onay alırken, AK Parti meclis üyeleri ise teklife karşı çıktı. Reddedilme sebepleri olarak, 'Anne Dayanışma Kartı' teklifinin, mevcut hakları kısıtlayıcı olduğunu ve bu yüzden Adalet ve Kalkınma Partisi adına karşı oy kullandıklarını belirttiler.

AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, 'Anne Kart' oylaması sonrasında yaptığı açıklamada, İzmir medyasında bu konunun geniş yer bulduğunu ve sanki çok yenilikçi bir fikirmiş gibi bir izlenim yaratıldığını belirtti. Geçmiş dönem meclis üyeliği tecrübesine dayanarak, bu uygulamanın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından zaten yürütülen bir program olduğunu ifade etti. 2019-2024 yılları arasında alınan bir kararla, 0-5 yaş arası çocuk sahibi ailelere belirli kriterlere göre yardım sağlandığını, ancak yeni öneriyle yaş sınırının 0-4'e indirildiğini ve kontör miktarının 10'dan 60'a çıkarılmasının teklif edildiğini söyledi. Sevil, ret oylarının gerekçesi olarak, şehirdeki sosyal yardıma muhtaç ailelerin ve çocukların varlığını, ve amaçlarının annelerin çocuklarıyla seyahat edebilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Ayrıca, geçen ay 5 yaşına giren çocuğu olan annelerin bu haktan yararlanamayacak olmasının sistemin kendi mağdurunu yarattığını dile getirdi. Sevil, 'Ancak verilmiş hakkı insanların elinden almayalım, maliyet hesabından daha uygun hesaba gidelim 60 değil 40 kontör uygulayalım' şeklinde öneride bulundu.

kadınlara ek haklar

Başkan Tugay, eleştirilere karşılık olarak, 'Daha önceki uygulamayı kaldırmıyoruz. 5 yaşındaki çocuğu olanlar a10 kontör veriyoruz. Birde 0-4 yaş arasına 60 kontör verdiğimiz ek bir uygulama çıkarıyoruz. Daha önce aldığımız kararlar geçerli biz bunu geliştirdik. İnşallah sizlerle birlikte önümüzdeki aylarda yıllarda bunları daha da arttırarak devam edeceğiz. Benim vaatlerimi insanlara iletirken söylediğim bir şey varı; Altından kalkamayacağımız yüklere sokmayalım belediyemizi aşama aşama daha iyiye gidecek şekilde çalışalım.' şeklinde konuştu.

AK Parti'nin Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, meclis ve komisyon arasındaki bilgi uyuşmazlığına dikkat çekerek, 'Meclise verdiğiniz bilgi ile bürokratların komisyona verdiği bilgi arasında büyük bir çelişki var. Kiraz ve Ödemiş'teki bir anneye 10 kontör verdiğinizde zaten bunu almak için bir yol kat ediyor aldığında da elinde dönerken kontör olmuyor. Dediğiniz gibiyse 5 yaş içinde kontör sayısının artması gerekiyor.' dedi.

Başkan Tugay ise, 'Ben vaadimi yerine getiriyorum. İzmir halkı beni seçti.Belediyeyi ekonomik olarak zora sokmayacak şekilde idare etmemiz lazım. İlerleyen günlerde daha da iyileşecektir' şeklinde konuştu."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.