Per. Mar 28th, 2024

Brüksel merkezli Dünya Çelik Birliği’nin (worldsteel) yayımladığı son verilere göre, Türkiye kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 25,4 oranında artışla toplam 3 milyon ton ham çelik üretti. Ülke, dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumunda bulunuyor.

2023 yılının ilk 11 ayında ise Türkiye’nin ham çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %6,1 düşüşle 30,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Dünya genelindeki 71 ülkenin toplam ham çelik üretimi ise Kasım 2022’ye göre %3,3 artışla 145,5 milyon ton oldu. Küresel çelik üretimi Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla göre %0,5 artışla 1,72 milyar tona yükseldi.

Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’nin önde gelen metal döküm şirketlerinden Kutes’e, Türkiye Sina Kalkınma Bankası (TSKB) ile risk paylaşımı anlaşması kapsamında sürdürülebilir enerjiye geçiş sürecinde destek sağlayacak. Bu çerçevede, TSKB Kutes’e 15,4 milyon euro kredi sağlayarak güneş enerjisi santralleri yatırımlarını ve sürdürülebilir uygulamalarını destekleyecek. Kutes’in gerçekleştireceği 26 MW’lık güneş enerjisi santrali yatırımı, enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda elektrik tüketimini yüzde 80’den fazla azaltacak.