Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Papua Yeni Gine’de kabus gibi gün: 2 bin kişi toprak altında kaldı

Papua Yeni Gine’de heyelanların etkisi bugün daha da büyük. Hükümetin toprak altında kalan insanların sayısıyla ilgili son açıklamaları endişelere yol açtı.

Papua Yeni Gine'de heyelanların

Papua Yeni Gine’de heyelanların etkisi bugün daha da büyük. Hükümetin toprak altında kalan insanların sayısıyla ilgili son açıklamaları endişelere yol açtı.

Güney Pasifik ülkesi olan Papua Yeni Gine, son zamanlarda meydana gelen toprak kaymalarının etkisini yaşadı. Ulusal Afet Merkezi’ne göre yeraltında mahsur kalanların sayısı 2 bine ulaştı.

“Hayatta kalanlar için tehlike daha da artıyor”

Açıklamada, mevcut durumun BM yetkililerine iletildiği belirtilirken, heyelanın geniş çaplı yıkıma neden olduğu ve tarım arazilerini kullanılamaz hale getirdiği kaydedildi. Açıklamada, arazinin yavaşça kayması nedeniyle bölgedeki durumun istikrarsız kaldığı ve bunun kurtarma ekipleri ile hayatta kalanlar için tehlike durumunu artırdığı belirtildi.

Dün akşam saatlerinde ilk iş makinelerinin etkilenen bölgeye ulaştığı ve Papua Yeni Gine Savunma Gücü liderliğindeki acil müdahale ekiplerinin çalışmalarına devam ettiği aktarıldı.

Papua Yeni Gine'de kabus gibi gün

Arama kurtarma çalışmalarına katılan bölge sakinleri, küreklerle, sopalarla ve elleriyle toprağı kazarak gömülü kişileri bulmaya çalışıyor. Ancak birkaç gün süren çalışmaların ardından yalnızca altı cesedin bulunduğu belirlendi. Yerel medyada bugün yayınlanan haberlere göre, heyelandan 8 saat sonra bölge sakinleri yardım çığlıkları atan bir çifti enkaz altından kurtarmayı başardılar.

“Her geçen dakika umudumuz azalıyor.”

Papua Yeni Gine'de kabus gibi gün

Felaketle ilgili değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Göç Örgütü’nün Papua Yeni Gine temsilcisi Serhan Aktoprak, çocukların ailelerinden maalesef ayrılmak zorunda kaldığını ve herkesin kayıplarını aradığını belirterek “Her geçen zaman umutlarımız azalıyor, hayal kırıklıklarımız artıyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Yetkililer, 24 Mayıs’ta yerel saatle sabaha karşı 03.00 sıralarından gerçekleşen toprak kayması sonucunda en az 1.250 kişinin evsiz kaldığını, 150’den fazla evin yaklaşık 8 metre yerin altına gömüldüğünü, 250 kişinin de toprak altında kaldığını söyledi. Yerel kaynaklara göre heyelandan etkilenen bölgede ise yaklaşık olarak 4 bin kişi yaşıyordu.