Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e yönelik flaş karar: Kısıtlama getirildi!

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e yönelik flaş karar: Kısıtlama getirildi!
Türkiye'den İsrail'e kısıtlama! 54 ürün grubunda ihracat yapılmayacak! Detaylar haberimizde.

Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihracatta kısıtlama getirildiğini açıkladı. 54 ürün grubunun bulunduğu pek çok malzemelerde kısıtlama bulunuyor. Bu karar ateşkes olana kadar devam edecek. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

TİCARET BAKANLIĞI KISITLMA KARARINI AÇIKLADI

Bakanlığın açıklamasında İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik devam eden saldırısına değinildi. Açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde altı ayı aşkın süredir gerçekleştirdiği katliamlarda 33 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, yüz binlercesi de yaralandı. Masum Filistinliler ve sivil yerleşim yerleri. Bunların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Gazze Şeridi yıkıldı ve büyük yıkıma uğradı." ifadeleri kullanıldı. Ticaret Bakanlığı, Gazze Şeridi'nde yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinlilerin modern çağda benzeri görülmemiş bir şekilde her türlü açlık ve yoksulluğa maruz kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti: Açlıktan ölenlerin sayısı artıyor ve salgın hastalıklar yayılıyor. Açıklamada şöyle devam edildi: "İsrail saldırısı başladıktan sonra Türkiye, diğer şeylerin yanı sıra gıda, ilaç ve tıbbi yardım da dahil olmak üzere gemi ve hava yoluyla on binlerce ton yardım malzemesi ulaştırarak Gazze'yi ve halkını destekledi. Bu durumda ülkemiz iki büyük ülkeden biri haline geldi." Ancak İsrail'in uluslararası hukuku açıkça ihlal etmeye devam ettiği, çok sayıda siyasi ve hukuki ateşkesi ve uluslararası toplumdan gelen kesintisiz insani yardım çağrılarını görmezden geldiği söylendi. Açıklamada, "İsrail, devletin temel bileşenleri olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bu yönde aldığı kararları ne yazık ki uygulamamıştır." ifadeleri kullanıldı. Ticaret Bakanlığı, kısıtlama kararını açıkladığı yazıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, 2728, 2720 ve 2712 sayılı kararları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ES-10/21 ve ES-10/22 sayılı kararları ile BM İnsan Hakları Konseyi'nin A/HRC55/L.30 sayılı kararlarını gösterdi.

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e Kısıtlama

Ticaret Bakanlığı ayrıca, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlal edildiği iddiasıyla İsrail'e karşı açılan davaların bir parçası olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın 26 Ocak ve 28 Mart 2024 tarihlerinde verdiği geçici emirleri de hatırlattı. Raporda, İsrail'in kesin olarak ateşkes sağlanması ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere tıbbi malzeme ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere hayati önem taşıyan tüm insani yardımların kesintisiz sağlanmasını kolaylaştırmak için Birleşmiş Milletler ile tam işbirliği yapması yönünde çağrıda bulunulduğuna dikkat çekildi. Kısıtlanan ürün grupları ise şu şekilde; Alüminyum Profiller, Alüminyum Teller, Boyalar, Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller, Beton Mikserleri, Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları, Çelik Filmaşin, Çelik Kaplar ve Depolar, Çelik Köprü Aksamı, Çelik Kuleler, Çelik Profiller, Çimento, Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar, Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri, Demir-Çelik Tüm Teller, Ekskavatörler, Elektrik Kabloları, Elektrik Panoları, Fayanslar, Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri, Forkliftler, Granit, Halat ve Kablolar, Hırdavat Ürünleri, Hidrolik Yağlar, İnşaat Demiri, İnşaat Makinaları, İnşaat Yalıtım Malzemeleri, İnşaatta Kullanılan Camlar, Kimyasal Bileşikler, Kimyasal Gübreler, Klinker, Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar, Kükürt, Madeni Yağlar, Makaralı Zincirler, Mermer, Metal İşleme Makinaları, Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar, Mineral Gübreler, Motor Yağları, Paletler, Plastik Borular, Sandviç Paneller, Seramikler, Solvent Boyalar, Tel Çekme Makinaları, Testere Makinaları, Tuğlalar, Uçak Benzini ve Jet Yakıtı, Vernikler, Vinçler, Yapıştırıcılar ve Tutkallar, Yassı Çelik Ürünleri. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu karar, İsrail uluslararası hukuktan doğan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne tam ve kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar yürürlükte kalacaktır. Aslında ülkemiz uzun yıllardır İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek ürün veya hizmetlerin satışına izin vermemiştir ve vermeyecektir. Gazze Şeridi'ndeki ciddi durum göz önüne alındığında, uluslararası toplumun tüm üyelerini, İsrail'in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin sağlanmasında üzerlerine düşeni yapmaya çağırıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak her zaman olduğu gibi Filistin'e ve halkına destek olmaya devam edeceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.