Çocuklarda görülen anlık morarmalara dikkat! O hastalığın habercisi olabilir

Çocuklarda görülen anlık morarmalara dikkat! O hastalığın habercisi olabilir
Eğer çocuklarınızda anlık morarmalar yaşanıyorsa sakın ihmal etmeyin! Tüm detaylar haberimizde.

Uzman isim uyardı! Çocuklarınızda anlık morarmalar yaşanıyorsa bu hastalığın habercisi olabilir! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ANLIK MORARMALARA DİKKAT

Ülkede 5 bin çocuktan 1 tanesinde olan ve ihmal edilmemesi gereken hemofili hastalığı ile ilgili Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Doğru önemli açıklamalar yaptı ve vücutta yaşanan morluklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hemofili ömür boyu olan ve genetik sebebiyle ortaya çıkan kanama hastalığı olarak tanımlanabiliyor. Kan pıhtılaşmadığı için kanama durmuyor ya da geç duruyor. 17 Nisan Dünya Hemofili Günü'nde hastalık teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi ile ilgili bilgiler veren Doğru açıklamasında şu sözlere yer verdi; 'Hemofili hastalığı erkek çocuklarında 5 bin kişide 1 olarak görülüyor. Ülkede 6-7 bin hemofili hastası var. Bu hastalarda kanamaya meyil var. Hayat tehditi oluşturan kanamalar yaşanabiliyor. Özellikle de erkek çocuklarda vücutta morluk, etlerin içinde kanama belirtileri ile birlikte çocuk hareket etmeye başladığı dönem itibariyle yaşanabiliyor. Son senelerde tedavi konusunda önemli gelişmeler de yaşanıyor. Ne kadar bütün dünyada yeni bir tedavi yöntemi olsa bile ülkede gen tedavisi yapılabiliyor ve bu hastalık tamamen tedavi edilebiliyor. 

hemofili hastalığı farkındalığı

Diğer tedavi yöntemi de A hemofili hastalarında eksik faktörün sürekli olarak yerine koyulması olarak uygulanıyor. Bu ne yazık ki birçok zaman haftada 2-3 kere çocukların damar yolundan ilaç kullanmasını gerektiriyor. Ama yeni tedavi seçeneklerinde cilt altı uygulanan tedavilerle 2-4 hafta aralıklarla evde kolay şekilde yapılabiliyor. Hemofili hastaları uzun zaman yaşam kalitelerinin artırılması için yeni tedavilerin ülkemizde de yapılması gerekiyor. Çocuğunuzda eğer ciddi bir travma yaşanmadan vücutta morluk yaşanıyorsa, eklem içinde kanama oluyorsa, ağız diş eti kanamaları yaşanıyorsa kesinlikle çocuk uzmanı doktoru veya çocuk hematoloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Tedavi alınmadıysa ve geç tanı koyulduysa ya da koruyucu tedavi yapılmadıysa hayat tehditi oluşturan beyin kanamaları ve ölümler yaşanabiliyor. Tıp için çarpıcı tedaviler var. Son senelerde Türkiye'de de başarılı şekilde Hemofili A'da ve B'de gen tedavisi bu hastalığın kesin çözümü olarak etkili görülüyor. Hemofili A ve B birbirlerine klinik belirtiler anlamında çok benziyor. A daha sıklıkla karşımıza çıkıyor. A'da faktör 8 eksikliği, B'de 9 eksiklik yaşanıyor. İkisi de yalnızca erkek çocuklarda olurken C faktör 11 eksikliği olarak biliniyor ve hem erkek hem kız çocuklarda yaşanabiliyor. Faktör denen pıhtılaşmayı sağlayan protein. Hemofili farkındalığı bu rahatsızlığın yaşam kalitesini artırabilecek ve uzun süreli sakatlığı da engelleyecek tedavileri vardır.' 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.