NASA, ay saati uygulamasını getirmeyi hedefliyor

NASA, ay saati uygulamasını getirmeyi hedefliyor
Ay saati uygulaması başlıyor! 2 yıl sonra tamamlanacak! İşte ayrıntılar...

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ay'da zamanın Dünya'ya göre daha hızlı aktığı gerçeğinden yola çıkarak, Ay için özel bir saat geliştirme planları yapıyor. Bu yeni saat, Ay'ın benzersiz zaman dilimlerini hesaba katacak ve uluslararası iş birliğiyle Ay'a özgü bir zaman referansı oluşturacak.

Ay'ın düşük yer çekimi, zamanın günde ortalama 58,7 mikrosaniye daha hızlı geçmesine neden oluyor. Bu durum, Ay'ın kendi zaman dilimine sahip olmasını gerektiriyor. Bu nedenle, NASA'nın yeni girişimi, Ay'daki zamanın doğru bir şekilde ölçülmesini sağlayacak ve gelecekteki uzay misyonlarının zamanlama ve navigasyonunu destekleyecek.

NASA'nın Uzay İletişimi ve Navigasyon Programı (SCaN) yetkilisi Kevin Coggins, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ay'daki bir atom saati, Dünya'dakinden farklı bir hızda işler. Ay ya da Mars gibi diğer gök cisimlerine gittiğinizde, her birinin kendi zaman dilimine ihtiyacı vardır" dedi.

ay dünyadan daha mı hızlı dönüyor

Yeni saat, Ay'daki her şeyin bu hızlandırılmış zaman dilimine göre çalışmasını sağlayacak. Ancak, Dünya'daki yaz ve kış saati uygulamasının Ay'da geçerli olmayacağını belirtildi.

Beyaz Saray, NASA'nın bu projeyi hızlandırarak, 2026 sonuna kadar Ay için kesin bir zaman referansı oluşturmasını talep ediyor. Bu girişim, gelecekteki Ay misyonlarının zamanlama ve koordinasyonunu sağlamak için kritik bir adım olarak görülüyor.

Dolayısıyla, Ay'a özgü bu yeni zaman referansı, gelecekteki uzay keşiflerinde ve Ay'a yapılacak olan Artemis Misyonu gibi önemli görevlerde hayati bir rol oynayacak. NASA'nın bu yenilikçi adımı, insanlığın uzaydaki keşiflerine yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.